Aangifte First, de troefkaart van Acumulus

Twee belastingconsulenten met een stapel boeken
Het is maart en dat betekent dat het aangifteseizoen weer in volle gang is. Zelf help ik als boekhouder vooral gebruikers van Acumulus. Daar gaat mijn hart naar uit. Acumulus is naar mijn mening hét boekhoudpakket voor ondernemers die minstens zoveel waarde hechten aan de output als aan de input. Ondernemers die begrijpen waar het in essentie om gaat: de IB-aangifte bij de Belastingdienst.
Mijn voorliefde voor Acumulus wil overigens niet zeggen dat ik niet met andere administratiepakketten om kan gaan. Debet is immers debet en credit is credit. Maar weet je wat het is? Bij bijna ieder ander administratiepakket dat gericht is op kleine ondernemers ziet de input er weliswaar mooi uit (denk aan flitsende dashboards en handige features), maar is de output niet altijd even zinvol. En om die output goed te krijgen, zodat er een IB-aangifte mee gedaan kan worden, heb ik er als boekhouder vaak nog veel werk aan. In Acumulus niet. Ik ben dol op hun troefkaart: de jaarrekening voor de IB-aangifte. Als ik ervoor zorg dat de laatste puntjes op de i gezet worden in een administratie, dan is het daarna eigenlijk een fluitje van een cent om met behulp van die jaarrekening – inclusief benodigde bijlagen als activastaat, overzicht voor investeringsaftrek en willekeurige afschrijving – het zakelijke deel van een IB-aangifte voor een klant te verzorgen.

Workshops Acumulus

De echte diehards zijn de gebruikers van Acumulus die helemaal zelf hun IB-aangifte verzorgen. Respect! Voor deze groep verzorg ik, samen met mijn lieve collegaboekhouder Annalies Janssens van Countforyou, inmiddels al 6 (!) jaar een aantal waardevolle workshopavonden aan de Universiteit Utrecht. Misschien heb je hier ook interesse in? Je kunt je aanmelden via de cursusagenda van Acumulus.

Checklist en syllabus IB-aangifte

Daarnaast stellen Annalies en ik ieder jaar met enorm veel plezier een checklist samen met controles die je zelf kunt doen en gegevens die je nodig hebt voor het zakelijke deel van de IB-aangifte. En last but not least hebben we een syllabus voor je met een volledig scherm-voor-schermoverzicht van het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Met aanwijzingen hoe je je gegevens hier moet invullen – op basis van een voorbeeldjaarrekening – en waar je op moet letten. Je kunt deze documenten hieronder downloaden:

Superwaardevol, al zeg ik het zelf ?