BTW-bijtelling voor het privegebruik van je auto?

oldtimerbmw

Vergeet de BTW-bijtelling voor het privégebruik van je zakelijke auto niet

Als je een zakelijke auto hebt, moet je ieder jaar een bijtelling (laten) berekenen voor de inkomstenbelasting. Gelukkig ben je daarop voorbereid als je privé meer dan 500 kilometer rijdt met je zakelijke auto.

Maar wist je dat je ook voor de btw een bijtelling moet doen voor je privégebruik? Inderdaad, daar houden veel kleine ondernemers geen rekening mee. Terwijl die elektrische auto met maar een aantal % bijtelling − voor de inkomstenbelasting − op die manier toch een forse kostenpost wordt. Want daar moet je waarschijnlijk 2,7% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm voor berekenen bij je laatste btw-aangifte van het jaar. Dus stel dat je de auto nieuw voor 100.000 euro incl. btw hebt aangeschaft, dan is dat dus 2,7% * 100.000 = 2.700 euro aan extra btw om af te dragen.

Gelukkig zijn er ook superdeluxe youngtimers − auto’s ouder dan 15 jaar − waarvoor je maar 35% van de dagwaarde hoeft aan te houden als bijtelling voor de inkomstenbelasting. Helaas geldt ook hierbij dat je de btw-bijtelling voor het privégebruik moet opvoeren bij je laatste btw-kwartaalaangifte. En dat is in dit geval vaak 1,5% van de oorspronkelijke cataloguswaarde* inclusief btw en bpm.

Een kleine troost: de btw die je moet afdragen voor het privégebruik mag je weer als autokosten opvoeren. Dus je betaalt nu die btw bij je kwartaalaangifte en trekt die later weer als kosten van je winst af. Dat scheelt toch weer een beetje.

Tip: heb je een kilometeradministratie bijgehouden? Dan hoef je niet het forfait van 2,7% (of 1,5%) van de oorspronkelijke cataloguswaarde toe te passen, maar kun je in plaats daarvan het juiste percentage berekenen van de privé gereden kilometers en op basis daarvan de btw-bijtelling toepassen. Houd er dan wel rekening mee dat woon-werkverkeer voor de btw-bijtelling als privékilometers telt!

Let op: denk eraan dat de btw-bijtelling voor het privégebruik ook meetelt in de berekening of je wel of geen recht hebt op KOR (kleineondernemersregeling). Een aandachtspuntje als je de btw-aangifte over het 4e kwartaal van 2019 nog moet doen. Of als je er later achterkomt en een btw-suppletie over 2019 moet indienen.

Overweeg je een andere auto aan te schaffen? Bereken dan eens of het niet voordeliger is om de auto als privé-auto aan te merken en een kilometervergoeding op te voeren. Je kunt dan namelijk ook het zakelijke deel van de btw-belaste autokosten, zoals brandstof en onderhoud, terugvragen. Of laat de auto voor de inkomstenbelasting als zakelijke auto aanmerken en voor de btw – omzetbelasting – als privéauto. Lastige materie, ook voor mij als boekhouder.

In een ander artikel ga ik je er meer over vertellen 🙂

Moet je binnenkort een keuze maken en kom je er zelf niet goed uit? Neem dan contact met ons op.

* Vraag je je af waar je de oorspronkelijke cataloguswaarde van je auto kunt vinden? Kijk eens op RDW of Autoweek als het om een oudere auto gaat. Meestal vind je dan wel wat je zoekt.