Hoe de liefde tussen mij en Acumulus is opgebloeid

liefde_voor_acumulus

Acumulus – voor iedereen die zelf wil boekhouden

Het is alweer heel wat jaren geleden, het begin van het verhaal van Acumulus en mij. Het was op het forum van de Kamer van Koophandel (Hallo!), waar Acumulus regelmatig genoemd werd. Ik las bijna alle bijdragen en bedacht me dat dit boekhoudpakket ook voor mij als boekhouder misschien wel eens een goede keuze kon zijn. Er waren nog maar weinig boekhouders die Acumulus voor hun klanten ondersteunden, maar volgens Acumulus zelf was dat niet nodig. Ook toen al luidde hun slogan: Met Acumulus kan iederéén boekhouden.

Dat is een uitdaging, dacht ik. Want hoewel het zeker waar is dat je als ondernemer écht heel veel zelf kunt doen, had ik er mijn twijfels bij of dat ook geldt voor het maken van je eigen jaarrekening en het doen van je zakelijke aangifte inkomstenbelasting.

En die twijfels heb ik nog steeds wel een beetje. Een stukje deskundige hulp bij je aangifte is namelijk best fijn. En soms ook (heel) verstandig. Als ondernemer hoef je niet per se een volwaardig boekhouder of fiscalist te willen worden. Maar het is wél belangrijk dat je begrijpt waar je mee bezig bent. Dat je de cijfers van je onderneming begrijpt. Dat is jóúw verantwoordelijkheid. Acumulus bleek daar als geen ander geschikt voor.

Boekhoudermodus uit, ondernemermodus aan

Maar ik was niet van de ene op de andere dag om. Want hoewel ik al genoeg traditionele administratiepakketten had gezien, bleek het nog best lastig om Acumulus te begrijpen. Het deed totaal niet wat ik wilde. Ik kon geen memoriaalboekingen maken, geen grootboekrekeningen toevoegen en noem maar op. Een ramp! Voor mij als boekhouder dan. Heel veel gebruikers waren er superblij mee. Deden zelf hun hele administratie en hadden verder (bijna) niemand nodig.

Wilde ik mij laten kisten door zo’n boekhoudpakket? Dacht het niet. Er zat niets anders op dan er op een andere manier naar te gaan kijken. Ik zette al mijn boekhoudkundige kennis even overboord en ging als Esther, ondernemer, achter de computer zitten. Eerst een factuur maken… oh kijk, daar is de knop ‘nieuwe factuur’ voor. Die snap ik. Dan kosten die je voor je onderneming maakt. Ook makkelijk… even klikken op de knop ‘nieuwe uitgave’. Een kind kan de was doen. Dácht ik. Maar er kwam toch heel wat meer bij kijken.

Van beginner tot Acumulus-expert

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en durf ik mezelf met recht een Acumulus-expert te noemen. Ik ken het pakket van binnen en buiten en heb al enkele duizenden (!) vragen beantwoord op het Acumulus-forum. Daarnaast schrijf ik af en toe artikelen voor de Wiki/handleiding en geef ik al vele jaren cursussen aan ondernemers die graag met Acumulus willen leren werken. Zelfs andere boekhouders leg ik regelmatig uit hoe zij hun klanten goed kunnen helpen met dit pakket.

Het pakket is voortdurend in ontwikkeling. En ik vind het een sport om met alle (on)mogelijkheden van Acumulus precies te komen tot wat ik graag als boekhouder op de balans en/of op de verlies-en-winstrekening wil zien. Voor ieder probleem is een oplossing te vinden.

Wil jij (of je boekhouder) meer informatie over Acumulus? Wil je iets corrigeren of invoeren en kom je er niet goed uit? Neem dan contact met mij op zodat ik je kan helpen. Kun jij weer lekker verder!

Warme groet,

Esther