Investeringsaftrek 2018: maak jij er gebruik van?

Investeringsaftrek-kia-2018

Investeringsaftrek 2018: maak jij er gebruik van?

Je hebt nog even de tijd in 2018 om gebruik van investeringsaftrek te maken. Heb jij dit jaar een aantal investeringen* gedaan, maar blijft het totaal onder de 2300 euro steken? Heb je nog iets -een bedrijfsmiddel- nodig voor je bedrijf wat meer kost dan 450 euro? En kom je dan in 2018 wel boven de 2.300 euro uit? Dan is het handig om het nog in december te kopen en niet te wachten tot januari. Als je in dit kalenderjaar boven de 2.300 euro uitkomt, heb je namelijk recht op 28% investeringsaftrek (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel KIA genoemd).

*We spreken van een fiscale investering als het gaat om een bedrijfsmiddel wat langer meegaat dan een jaar en meer kost dan 450 euro.

Een voorbeeld: je hebt in 2018 al een projector voor je ondernemersactiviteiten gekocht van 880 euro. En een computer die je alleen bedrijfsmatig gebruikt van 930 euro. En daar is het bij gebleven. Totaal: 1.810 euro. Daarmee kom je helaas niet in aanmerking voor investeringsaftrek.

Maar! Stel nu dat je een nieuwe tablet wilt aanschaffen, omdat je die broodnodig hebt voor je onderneming? En die tablet kost bijvoorbeeld 520 euro? Dan zit je wél ineens boven de 2.300 euro aan investeringen in bedrijfsmiddelen. In dat geval zou je bij je aangifte inkomstenbelasting over 2018 recht hebben op 28% investeringsaftrek, gerekend over het hele investeringsbedrag van 2.330 euro (880+930+520).

Yes! Het levert je een extra aftrekpost op van 652 euro! Ofwel: je fiscale winst wordt met 652 euro verlaagd en door de lagere fiscale winst hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Dat kan al met al een leuk bedrag schelen wat je minder hoeft weg te brengen naar de belastingdienst.

Kijk je “kostenpotje” dus na of er nog een bedrag over is om een investering in 2018 te doen…

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 2018

onder de € 2.300: jammer, geen investeringsaftrek
€ 2.301 t/m € 56.642: levert 28% investeringsaftrek op => Yes! dat is kassa 🙂
€ 56.643 t/m € 104.891: vast bedrag van € 15.863 € 104.892 t/m € 314.673: € 15.863 minus 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de 104.891 meer dan € 312.673: 0% Let op: als je recht hebt op aftrek van voorbelasting (btw), dan gelden de investeringsbedragen waarmee je moet rekenen voor de KIA ook zonder btw. Als je vrijgesteld bent van btw, dan gelden de bedragen inclusief btw.

Uitzonderingen investeringsaftrek

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan de KIA. Het zou ook eens makkelijk zijn… Het moeten werkelijk investeringen voor je bedrijf zijn – dus met een bedrijfsmatig belang – en uiteraard is er een aantal uitzonderingen waardoor het allemaal wat anders kan uitvallen.

Volgens de pagina van de Belastingdienst zijn dit de uitzonderingen:

  • investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen >>> voorbeeld: ben je paardencoach en wil je een paard aanschaffen? Hiervoor heb je helaas geen recht op de investeringsaftrek.
  • personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer. Op sommige auto’s (zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s) kun je wel milieu-investeringsaftrek krijgen. >>> voorbeeld: een taxi geldt als beroepsvervoer, dus dan heb je recht op de investeringsaftrek. Maar een lesauto voor een rijschool is dan weer geen beroepsvervoer. Je vervoert immers niet, maar geeft les.
  • bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur (alleen uitgesloten voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) of voor gebruik in het buitenland >>> voorbeeld: je schaft 10 dure machines aan en wilt deze gaan verhuren aan particulieren. Deze machines tellen niet mee voor de investeringsaftrek.
  • bedrijfsmiddelen die je van je privévermogen overbrengt naar het vermogen van je onderneming >>> voorbeeld: je start een ICT-bedrijf en hebt privé al een heel aantal dure computers die je nu bedrijfsmatig gaat gebruiken. Je kunt deze in je onderneming inbrengen (op de balans zetten), maar ze tellen niet mee voor de investeringsaftrek.
  • investeringen waarvoor je verplichtingen aangaat tegenover personen die behoren tot je huishouden, bloed- en aanverwanten in de rechte lijn of personen die behoren tot hun huishouden. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt van je vader, heb je in principe geen recht op de investeringsaftrek.

Wil je nog meer details weten? Ga dan naar dit onderwerp op de pagina van de Belastingdienst.

Of neem contact met ons op, dan kijken we of wij je verder kunnen helpen.

Met financieel gezonde groet, Esther