Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): denk er op tijd aan!

kleinschaligheidsinvesteringsaftrek-kia

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): denk er op tijd aan!

Klik hier voor het artikel met cijfers van 2018!

Nog even, en 2017 is voorbij. Heb jij nog iets nodig voor je onderneming wat meer kost dan 450 euro? En kom je dan voor 2017 in totaal aan investeringen boven de 2.300 euro uit? Dan is het waarschijnlijk erg gunstig om het nog in december te kopen en niet te wachten tot januari. Als je boven de 2.300 euro uitkomt, heb je namelijk recht op 28% kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Een voorbeeld: je hebt dit jaar al een laptop voor je ondernemersactiviteiten gekocht van 960 euro. En ook nog eens een superdeluxe volledig zakelijke telefoon van 850 euro. En daar blijft het bij. Totaal: 1.810 euro. Daarmee kom je helaas niet in aanmerking voor de KIA.

Maar overweeg je een iPad van bijvoorbeeld 500 euro aan te schaffen, omdat je die echt nodig hebt voor je bedrijf? Dan zit je wél ineens boven de 2.300 euro aan investeringen in bedrijfsmiddelen. In dit geval zou je dan recht hebben op 28% investeringsaftrek, gerekend over het hele bedrag van 2.310 euro.

Kassa! Dit levert je een aftrekpost op van 647 euro! Ofwel: je fiscale winst wordt met 647 euro verlaagd.

Dat scheelt toch mooi een leuk bedrag aan inkomstenbelasting, die je dan minder hoeft te betalen. Zo is die laatste uitgave ineens een stuk makkelijker te verantwoorden thuis 🙂

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 2017

onder de € 2.300: Sorry, helaas 0%
€ 2.301 t/m € 56.192: 28% (kassa!)
€ 56.193 t/m € 104.059: € 15.734
€ 104.060 t/m € 312.176: € 15.734 minus 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de 104.059
meer dan € 312.176: 0%

Let op: als je recht hebt op aftrek van voorbelasting (btw), dan gelden de bedragen waarmee je moet rekenen voor de KIA ook zonder btw. Als je vrijgesteld bent van btw, dan gelden de bedragen inclusief btw.

Uitzonderingen op de KIA

Natuurlijk zitten er wel haken en ogen aan de KIA. Zo moeten het wel echt investeringen voor je onderneming zijn – dus met een zakelijk belang – en is er een reeks uitzonderingen waardoor het allemaal wat anders kan uitvallen.

Volgens de pagina van de Belastingdienst zijn dit de uitzonderingen:

  • investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen >>> voorbeeld: ben je paardencoach en wil je een paard aanschaffen? Hiervoor heb je helaas geen recht op de investeringsaftrek.
  • personenauto’s die niet bestemd zijn voor
  • beroepsvervoer. Op sommige auto’s (zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s) kun je wel milieu-investeringsaftrek krijgen. >>> voorbeeld: een taxi geldt als beroepsvervoer, dus dan heb je recht op de investeringsaftrek. Maar een lesauto voor een rijschool is dan weer geen beroepsvervoer. Je vervoert immers niet, maar geeft les.
  • bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur (alleen uitgesloten voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) of voor gebruik in het buitenland >>> voorbeeld: je schaft 10 dure laptops aan en wilt deze gaan verhuren aan studenten. Deze laptops tellen niet mee voor de investeringsaftrek.
  • bedrijfsmiddelen die je van je privévermogen overbrengt naar het vermogen van je onderneming >>> voorbeeld: je start een klusbedrijf en hebt privé al een heel aantal waardevolle machines die je nu zakelijk gaat gebruiken. Je kunt deze in je bedrijf inbrengen (op de balans zetten), maar ze tellen niet mee voor de investeringsaftrek.
  • investeringen waarvoor je verplichtingen aangaat tegenover personen die behoren tot je huishouden, bloed- en aanverwanten in de rechte lijn of personen die behoren tot hun huishouden. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt van je vader, heb je in principe geen recht op de investeringsaftrek.

Wil je alle details weten? Kijk dan nog even op de site van de Belastingdienst.

Of neem contact met mij op, dan kijk ik of ik je verder kan helpen.

Warme groet, Esther