Profit First: neem direct je winst

profit first

Profit First: direct inzicht in je cijfers

Steeds vaker zag ik ze voorbijkomen: administraties opgezet volgens de Profit First-methode. Deze administraties hebben soms wel 10 bankrekeningen verdeeld over 2 banken. Rekeningen met namen als inkomsten, winst, salaris, kosten, belasting, reserves… Wat een onzin, dacht ik tot voor kort. Je zult al die rekeningen maar moeten bijhouden… tijdverspilling!

Want sorry hoor, als je je administratie netjes zelf bijhoudt, dan weet je als ondernemer wel zo’n beetje wat de winst in je bedrijf is en wat je aan belastingen moet betalen. Toch…? Nou, niet dus! Veel ondernemers hebben echt geen idee. En eigenlijk weet ik het zelf ook pas nadat ik al mijn administratie netjes in mijn boekhoudpakket heb ingevoerd. Oeps.

Gelukkig blijkt dat ook anders te kunnen. En wel volgens de methode die ik hierboven tijdverspilling noemde. Nogmaals oeps.

Na een paar gesprekken met enthousiaste klanten die hun administratie al volgens de Profit First-methode hebben opgezet, was ik toch wel geïntrigeerd. En dus besloot ik het boek te lezen waarin de hele methode uit de doeken wordt gedaan.

Profit First: omzet – winst = kosten

In het boek Profit First – dat door Femke Hogema bewerkt is voor de Nederlandse markt – draait Mike Michalowicz de aloude methode omzet – kosten = winst om. Omzet – winst = kosten dus. Huh? Dat is wel even iets anders dan ik het altijd uitleg. En met mij vele andere boekhouders. Hoe werkt die omgekeerde methode dan precies?

Heel eenvoudig: volgens de Profit First-methode verdeel je 2 keer per maand je inkomsten volgens van tevoren vastgestelde percentages over verschillende rekeningen. En daarbij pak je altijd eerst je winst, al is dit in het begin maar 1%. Als je dit consequent volhoudt, hoef je dus alleen maar naar het saldo op je bankrekeningen te kijken als je wilt weten hoe het ervoor staat met je onderneming. En je ziet ook meteen of je eigenlijk wel geld hebt voor bijvoorbeeld een nieuwe laptop of die training die al een tijdje op je lijstje staat.

Het boek was een echte eyeopener voor mij en ik heb het in 1 ruk uitgelezen. Sterker nog: ik ben om! Ook ik heb al een tijd die waslijst aan bankrekeningen. En ik boek braaf 2 keer per maand geld over van de ene naar de andere bankrekening. Daardoor weet ik op elk moment hoe het ervoor staat met mijn onderneming, is er voldoende geld voor mijn bedrijfskosten en hoef ik me geen zorgen te maken over de belasting. Heerlijk!

Is banksaldo-boekhouden ook iets voor jou?

Hoe zit het met jou? Leef jij ook vaak van factuur naar factuur? Kun je je rekeningen niet betalen als een klant (te) laat betaalt? Kom je wel eens geld tekort voor jouw eigen “salaris” terwijl je toch echt voldoende omzet hebt? En denk je soms te laat aan die rottige belasting die steeds om de hoek komt kijken? Dan is de Profit First-methode ook echt iets voor jou.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel dan je eigen exemplaar van Profit First. Het is soms een beetje Amerikaans met al die succescijfers, maar ik denk dat ook jij om bent als je het boek gelezen hebt.

Wil je zelf ook met de Profit First-methode aan de slag? Ik help je graag. Neem contact met me op als je vragen hebt of meer informatie wilt.

Warme groet, Esther